vasárnap, augusztus 26, 2007

Gyere, fiam, Tuvok

Érdekes cikket közöl az ausztrál Herald Sun. A kenguruk földjén ugyanis megjelent egy könyv "Sci-Fi baba nevek" címmel, mely ötszáz gyereknév javaslatot tesz a Star Trek, a Superman, Doctor Who, a Mátrix és egyebek világából.


Fiúnév javaslatként szerepel például a Tuvok, lánygyermekedet pedig nevezheted Amidalának. Az újságírók felkeresték a helyi anyakönyvi hivatalt, és kiderült, hogy az államban 18 Neó, 133 Xander, 273 Trinity és 158 Willows született 1980 óta.

Természetesen továbbra is a "hagyományos" nevek vezetik a toplistákat (Victoria államban ezek Jack, Thomas, Olivia, Charlotte és Chloe), de a helyi Star Trek Klub egyik vezetője a sci-fi nevek előretörését jósolja. Az ő tapasztalatai szerint a férfi rajongók hajlamosak inkább sci-fi nevek adására, ám partnereik gyakran megakadályozzák ezt. Ennek ellenére ismer valakit, aki "Damon Jean-Luc"-nak nevezte el gyerekét (a ferengi Damon Bok és Jean Luc Picard kapitány után), igaz, ő maga eddig nem menne el, de a gyerekének a Tiberius középső nevet adná. Persze nem a római császár, hanem Kirk kapitány után.

A helyi Star Wars klub vezetőjének fiúnévlistáját nem meglepő módon a Luke vezeti, ikerszülés esetén természetesen Luke és Leia lennének. Hozzátette azonban, hogy "aki Jar-Jarnak nevezné a gyerekét, annak minden bizonnyal súlyos problémái vannak."

Nincsenek megjegyzések: