csütörtök, október 26, 2006

Shatner az Isten?

Egy színész iránti rajongásnak több szintje van. Teletömni a klubújságot Soval képekkel, az egy szint (bár, igen magas szint). Hátunkra tetováltatni Trip Tucker képét, az is egy szint. Ha bálványunk kedvéért (és a bálványt itt most szó szerint vesszük) egy kisebb vallást alapítunk, az talán az egyik (ha nem a) legmagasabb szint. William Shatnert, mindenki kedvenc Kirk kapitányát ez a megtiszteltetés éri a Shatnerológia Első Temploma weboldalán.

A dolog szerencsére nem annyira komoly (legalábbis remélem), az oldal készítői nem veszik olyan nagyon komolyan magukat. Gyűjteményük a kollektív hülyeségek tiszteletén alapszik, tehát végülis a Star Trek Design Center szellemi rokonainak is tekinthetők. :-) A szekta kellő éllel kezelt kollekciójában olyan gyöngyszemeket találunk, mint a Kapcsolatfelvétel c. film "eredeti", Shatneres plakátja (lásd lentebb); minden Shatner-rajongó őse, a Homo Shatneropithecus; vagy a "Shatner-scream-along", melyen hősünkkel együtt üvölthetjük, hogy "KHAAAAAAN!!"


William Shatner azonban nem mint színész ejtett örök sebet a XX. század utolsó harmadának nemzedékeinek életében, hanem mint énekes. (Bár kétségkívül érdekes volt az eredeti Star Trek sorozatban általa alkalmazott dialóguskezelés, amelyben. Három szavas mondatokban. Beszélt egy folytában. Sok epizódon keresztül. De szerencsénkre a. Szinkronban már ez. Nem jött át. Annyira.) Shatner ugyanis még a '70-es évek elején kiadott egy lemezt, ami, hát... szóval... Nem véletlen, hogy nem hozott átütő sikert számára. A lemezen ugyanis akkor divatos dalokat "énekelt el", egyéni feldolgozásban.

Íme, egy példa, Elton John Rocket man c. dala, élőben:



Ha valaki esetleg nem ismerné az eredetit, megtalálja itt.

És az igazán bátraknak, itt van néhány másik Shatner-performance:
"Taxi"
"How To Handle a Woman"
"It Was a Very Good Year"

Igazságtalan lenne azonban azt mondani, hogy Shatner egy tehetségtelen ripacs (bár kétségkívül nem kevés szorult bele ez utóbbiból sem), akinek kétségei vannak, nézzen bele az "isteni Shat" új sorozatába, a Boston Legalba, aminek főszerepéért nem véletlenül kapott Golden Globe-ot.

Nincsenek megjegyzések: